Senaste nytt | Webbshop/Tjänster | Flygande huset | Anita | Gustaf | Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss gärna!
Vi öppnar ateljen för besök vid överenskommelse.

Telefon

Anita: 070-673 03 76

Gustaf: 073-842 70 08

E-post:

flygandehuset@outlook.com

Besök och postadress

Flygande Huset HB
Klissvägen 19
853 57 Sundsvall


Flygande Huset

Flygande Huset är ett kreativt hus där vi, Anita och Gustaf Forssell, arbetar med konst i olika former, skriver böcker, håller föredrag om lokal historia, resor och konst, samt bygger utställningar.

Ateljé Flygande Huset invigdes i november 2001. Före dörrarna öppnades till detta kreativa hus, växte idéerna och samarbetet, mellan Anita och Gustaf, i bostadshuset som en tidigare konstnär byggt, Bror Dahlqvist. Han var landskapsmålare och har bland annat skildrat Sundsvalls Norrmalm, innan det revs på 1950 och 60 - talen.

I den nya ateljén, som har högt i tak, har sedan kreativiteten flödat genom åren med måleri, litografitryck, skrivande med mera. Glaset har blivit ett nytt uttrycksmedel för Anita och en komplett glasverkstad har inretts. Därtill ett snickeri och plåtverkstad för att kunna göra trä, plåt- och järnarbeten i kombination med måleriet och glaset.

Den årliga konstrundan är en höjdpunkt för Flygande Huset. Då fylls huset av konstintresserade människor som också kan njuta av den inspirationsträdgård som Anita har byggt upp och fortfarande bygger på. Med en god kopp kaffe eller te med hembakat bröd, som Linda erbjuder, kan besökarna sitta i trädgården, en fin mötesplats under sommaren.

Sundsvallskonstnären Bror Dahlqvist byggde vårt bostadshus 1929. Här bodde hans familj med frun Anna och barnen Gunnar och Rolf och här hade han sin atelé på övervåningen.

Varje gång vi renoverar så dyker Bror Dahlqist fram. Vi brukar säga att han sitter i väggarna. De konstverk han inte lyckades sälja använde han som byggnadsmaterial. Det säger något om hur tufft ekonomiskt det kan vara att vara konstnär och hur bra Bror var på återvinning. Bror inspirerar oss mer och mer och i samband med besök i Flygande Huset kan vi visa bostadshuset. För många sundsvallsbor är Bror känd för sina målningar från Gamla Norrmalm och från Indalsälvens dalgång. Hans föräldrar kom från Indal. Här har Bror gjort en justering i sin gamla ateljé som nu är vårt sovrum. De två tavlorna med motiv från Indalsälven hittade vi ihoprullade på sågspånsvinden.

© 2023 - Flygande Huset